ΑΥΧΕΝΑΛΓΙΑ-Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ "ΑΥΧΕΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ"

hatzoglou.gr
ΑΥΧΕΝΑΛΓΙΑ-Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ "ΑΥΧΕΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ"
Ενα συχνό σύμπτωμα που μας απασχολεί ως ιατρούς αποκατάστασης είναι ο πόνος στην ευρύτερη  περιοχή αυχένα ,απο την ωμοπλάτη εως την ανώτερη αυχενική μοίρα , που συχνά μπορεί να αντανακλά στα άνω άκρα,από τον ώμο εώς τα δάκτυλα  .

Είναι πολύ σημαντικό να διαγνωσθεί η αιτία του πόνου δηλ ποιά είναι η ακριβής πάθηση που προκαλεί τα συμπτώματα ,πριν προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση και θεραπεία .
Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τον απλούστατο λόγο ότι υπάρχουν δυο βασικές κατηγορίες παθήσεων , εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους και κακώς συχνά αναφέρεται ο όρος αυχενικό σύνδρομο ,καθώς χρησιμοποιείται απο ασθενείς για να περιγράψουν ουσιαστικά την περιοχή των ενοχλήσεων  που αισθάνονται,χωρίς να αναφέρεται σε καμμία ουσιαστικά ιατρική  διάγνωση .

Υπάρχει ,λοιπόν , ο νευροπαθητικός πόνος από τη μία και ο μυοσκελετικός πόνος από την άλλη.Ο μεν πρώτος έχει να κάνει με πόνο νευρολογικής φύσεως ,δηλ που προέρχεται από τραυματισμό νευρικού ιστού ,ο δε δεύτερος σχετίζεται καθαρά με το μυοσκελετικό σύστημα δηλ με μύες ,τένοντες ,συνδέσμους και οστά .Το μοναδικό κοινό στοιχείο τους,εκτός από την κοινή περιοχή που εμφανίζονται, είναι ό,τι και ο μυοσκελετικός πόνος "χρησιμοποιεί" το νευρικό σύστημα σαν οδό μεταφοράς στον εγκέφαλο δηλ  γίνεται αντιληπτός μέσω νεύρικών ινών!
Γίνεται αντιληπτό ότι οι δυο αυτές κατηγορίες διαφέρουν εντελώς μεταξύ τους και επομένως εντελώς διαφορετικός  είναι και ο τρόπος αντιμετώπισης και αποκατάστασης  τους .
Αυτό γίνεται κατανοητό και από το γεγονός ότι στις σπάνιες και ακραίες  περιπτώσεις που χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση  ,το ένα άπτεται της νευροχειρουργικής ενώ το άλλο της ορθοπαιδικής! Πρόκειται επομένως για παθήσεις που αντιμετωπίζονται κατά βάση συντηρητικά με φυσικά μέσα όπως ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ,TECAR THERAPY ,SHOCK WAVE THERAPY (Κρουστικά κύματα),  και μάλιστα σε πολύ μεγαλο ποσοστό με  μεγάλη επιτυχία δηλ με πλήρη αποκατάσταση.,φτάνει να τις αναγνωρίζουμε και εντοπίζουμε σωστά.Για τη  διάγνωση τους μπορεί να αρκεί μόνο  μια καλή κλινική εξέταση είτε  να χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις όπως ενδεικτικά να αναφέρω  μαγνητική τομογραφία  ή ηλεκτρομυογράφημα .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου