ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΕ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ YOGA ΚΑΙ PILATES


PILATES
Η μεθοδος PILATES (ΠΙΛΑΤΕΣ) αναπτυχθηκε εδω και εναν αιωνα περιπου απο τον Joseph Pilates χρησιμοποιώντας εξοπλισμο για προπονηση με αντιστασεις μέσω ασκησεων που αποσκοπουν στην ενδυναμωση του κορμου ,στην συγκεντρωση,στην αναπνοη και την κιναισθησια.Αρχικα ,εφαρμοζοταν κυριως απο χορευτες μπαλετου και performance artists ,εχει ομως πλεον γινει δημοφιλης (υπολογιζεται οτι ασχολουνται περιπου 5 εκατ. ) σε ολο τον κοσμο που θελει να διατηρησει και να βελτιωσει την φυσικη του κατασταση.
Υπαρχει βιβλιογραφια που υποστηριζει τον ρολο της μεθοδου στην αντιμετωπιση των χρονιων συνδρομων αλγους και εχουν διαπιστωθει βελτιωσεις σε ενδυναμωση και ευλιγισια,οπως και στην στατικη και δυναμικη σταση του σωματος .Μαλιστα , σε 2 διαφορετικες τυχαιοπημενες μελετες 12 και 6 μηνων σε ατομα με προβληματα στην μεση (οσφυαλγια) , οι Pilates συγκρινομενες με την συνηθη ιατρικη αντιμετωπιση ή αλλου ειδους ασκησεων αντιστοιχα , βρεθηκαν να υπερτερουν συμφωνα με τις ειδικες βαθμολογιες αξιολογησης του αλγους και της λειτουργικοτητας , ή να ειναι ισαξιες αλλα ανωτερες στο βαθμο συμμορφωσης και γενικοτερου οφελους των συμμετεχοντων.
 www.facebook.com/hatzoglou.nikos/



YOGA
Η YOGA (ΓΙΟΓΚΑ) ειναι μια μεθοδος θεραπειας τοσο του πνευματος οσο και του σωματος.Tο ονομα της προερχεται απο το σανκριτικο yug ,που σημαινει ενωνω./συμμετεχω, η υπαρξη της χρονολογειται απο τον 3ο αιωνα π.Χ. με ιδρυτη τον Ινδο σοφο Patanjali και αναπτυχθηκε ως φιλοσοφια για μια ζωη με συνεση , νοημα και ουσια .
Υπαρχουν πολλα διαφορετικα στυλ yoga , με τα πιο δημοφιλη να εχουν στοχο την σωστη σταση του σωματος ,τις διατασεις (stretching) και τον ελεγχο της αναπνοης .
Στην αποκατασταση συστηνεται συνηθως ως θεραπεια μυοσκελετικων προβληματων , οσφυαλγιων και αρθριτιδων ,αλλα εχει βρεθει οτι εχει θετικη επιπτωση και σε αλλες παθησεις ,οπως το ασθμα και η αρτηριακη υπερταση.
Οι θετικες επιπτωσεις στον πονο επιτυγχανονται μεσω της χαλαρωσης ,του ελεγχου του αγχους και της καταθλιψης,των διατασεων και της ενδυναμωσης των μυων
Τα προγραμματα yoga εχει αποδειχτει οτι βελτιωνουν την ισορροπια ,την ευλιγισια,την λειτουργικοτητα ,την καταθλιψη,την μειωση της αρτηριακης πιεσης ,των καρδιακων παλμων ,του αγχους ,το ευρος κινησης των αρθρωσεων,την μυικη αντοχη και την χωρητικοτητα των πνευμονων .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου